top of page

Véget ért az 1956-os vetélkedősorozat

November 4-én lezárult a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire és roma hőseire emlékeztető vetélkedősorozata.

A Roma Polgári Tömörülés intézményeként működő központ saját erejéből, állami és önkormányzati támogatás nélkül dolgozta ki, és juttatta el szabad felhasználásra, térítésmentesen az ország számos roma nemzetiségi önkormányzatának, és oktatási-nevelési intézménynek. Az egyes feladatok leírását, a feladatlapokat, megfejtéseket, pontozást és a teljes játékvezetői szövegkönyvet tartalmazó forgatókönyvet a visszajelzések szerint a pedagógusok és az RNÖ-k is szívesen fogadták. Voltak iskolák, ahol a történelemórákat színesítették a feladatokkal, másutt a hon- és népismereti órákba építették bele, illetve az odavágó feladatokat a magyarórákba oly módon, hogy az adott nap minden tanórájára jutott feladat.

Több helyen iskolai vetélkedőt rendeztek belőle, de – mint írtunk is róla – volt település Uszód, ahol családok mérték össze tudásukat a történelem e kiemelkedő eseményéről. Akadt iskola, melynek igazgatója azt jelezte vissza, hogy jövőre is felhasználják majd az anyagot. Több helyről képek küldésével is megtiszteltek bennünket, ezeket meg is osztottuk Önökkel.

Úgy gondoljuk, hogy beszámoló-sorozatunk végén az összes olyan települést megemlítjük, ahonnan visszajelzés érkezett hozzánk a vetélkedő megtartásáról, illetve a forgatókönyv későbbi felhasználási szándékáról.

E helyszínek a következők:

ALSÓSZENTMÁRTON (Baranya),

APÁTFALVA (Csongrád),

BIHARTORDA (Hajdú-Bihar),

BUDAPEST XIII. (Angyalföld),

BUDAPEST VI. (Terézváros),

BUDAPEST VIII. (Józsefváros),

BUDAPEST XXI. (Csepel),

BUDAPEST XXIII. (Soroksár),

CECE (Fejér),

EGER (Heves),

GYOMAENDRŐD (Békés),

MÁTÉSZALKA (Szabolcs-Szatmár-Bereg),

MEZŐTÚR (Jász-Nagykun-Szolnok),

MISKOLC (Baranya),

MURARÁTKA (Zala),

NAGYKÁLLÓ (Szabolcs-Szatmár-Bereg),

OROSHÁZA (Békés),

OROSZLÁNY (Komárom-Esztergom),

OSZTOPÁN (Somogy),

PÉCS (Baranya),

POCSAJ (Hajdú-Bihar),

SAJÓLÁD (Borsod),

SÁTORALJAÚJHELY (Zemplén),

SZALÁNTA (Baranya),

SZENDRŐLÁD (Borsod),

TISZAFÜRED (Jász-Nagykun-Szolnok),

TISZAALPÁR (Bács-Kiskun),

USZÓD (Bács-Kiskun),

VÉMÉND (Baranya),

VERŐCE (Pest),

ZOMBA (Tolna)

Sok-sok dicséretet kaptunk. Mindet köszönjük, de csak kettőt emelünk ki közülük annak illusztrálsára, hogy milyen lelkes partnerekre leltünk:

„Üdvözítő, hogy ilyen segédanyagokat készítenek a roma nemzetiségi önkormányzatoknak.”

„…annyira megkönnyíti a munkám, hogy nem is tudom, miként köszönjem meg. Gondolkodnom sem kell azon, hogy milyen feladattípusokkal tegyem érdekessé a tanítást.”

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page