top of page

Bélyegzőhely lettünk


Tájak–Korok–Múzeumok Egyesület

A Tájak — Korok — Múzeumok (TKM) mozgalom 1977-ben indította el bélyegzős játékát. A mozgalom szervező bizottsága összeállította és kiadta és azóta is gondozza a „Magyarország látogatható természetvédelmi területei, műemlékei, múzeumai” című jegyzéket, melyhez térképmelléklet is készült. E katalógus eddig öt kiadásban 450 000 példányt ért meg és olyan objektumokat sorol fel, megyénkénti, településenkénti csoportosításban, amiket a magyar, illetve magyarországi kultúra iránt érdeklődők számára feltétlenül felkeresésre érdemesnek ítélnek. Minden ilyen helyszín kapott egy sorszámot és egy azt tartalmazó emblémás bélyegzőt, hogy az oda látogató játékosok, turisták, illetve a különféle vetélkedőket indító iskolákból, társadalmi egyesületekből érkező látogatók számára igazolja a megtekintést. Az országjáró játékban már a kezdetekkor tízezrek vettek részt, s ma is nagy a sikere.

Az ország kiemelkedő kiállítóhelyeinek jegyzékébe, a TKM-bélyegzőhelyek közé május 30-án a Roma Polgári Tömörülés által alapított és fenntartott – 2014 augusztusától működő – Cigány Holokauszt Központ is felkerült. Az intézmény az országos kulturális mozgalom igazolóbélyegzőjét is átvehette, s már két látogató esetében használta is.

Központunk a Jászalsószentgyörgyi Vízimalommal és Tájházzal, a salgóbányai Geocsodák Háza Látogatóközponttal, a keszthelyi Kályhák Házával, a püspökladányi Vasúttörténeti Magángyűjteménnyel, az Edelényi Kastélyszigettel, a keszthelyi Rádió- és Televízió Múzeummal, a Marcipán Múzeummal, a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközponttal és a Mezőhegyesi Várostörténeti Gyűjteménnyel került nagyjából egyszerre a bélyegzőhelyek jegyzékébe.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page