top of page

Az RPT roma holokauszt kiállítása Macedóniában

A macedón kormány tagjai nyitották meg a Roma Polgári Tömörülés (RPT) roma holokausztról szóló tablókiállítását Szkopjéban.

A Roma Polgári Tömörülés által készített három nyelvű (angol, magyar, roma) roma genocídiumról szóló 13 tablóból álló kiállítása 2016. január 20-án nyílt meg Szkopjéban az EU Delegáció kiállító és konferencia-termében. Az EU InfoCenterben tartott rendezvényen beszédet mondott Bencze József nagykövet, Makai István, az RPT elnöke és Nezsdet Musztafa, roma ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Musztafa miniszter elmondta, hogy szeretnék a kiállítást Macedónia olyan jelentősebb településein bemutatni, ahol nagy számú roma közösség található. Az eseményről tudósított a Sutel roma televízió is. A Roma Polgári Tömörülés által Magyarországon létesített állandó kiállításáról rövid dokumentfilmet is készít a macedón televízió, hogy minél szélesebb körben legyen ismert a roma genocídium témája.

Az ország első, és eddig egyetlen, a cigány kultúrát, történelmet, holokausztot és a hagyományos mesterségeket is bemutató központot a roma holokauszt 70. évfordulójának emlékére avatták fel. A Roma Polgári Tömörülés által Csepelen létrehozott Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ az elmúlt időszakban több tucat általános és középiskola diákjait fogadta, hogy a népcsoport történelméről, a roma holokausztról bővítsék a tanulók ismereteit.

A roma kultúrát, történelmet, hagyományos mesterségeket is bemutató központ Magyarországon és Európában is egyedülálló intézmény már a szomszédos országokból is több látogató-csoportot fogadott, a kiállítási anyagok másolatát pedig Csehországba, Szlovákiába, Macedóniába és Szerbiába is elvitték, ahol roma holokauszt megemlékezéseken, vagy a témához kapcsolódó rendezvényeken kiállításra kerültek.

A Macedóniában tartott januári kiállításra a tablóképekből külön angol nyelvű katalógust is készítettek, amelyet a látogatók magukkal vihettek.

A kiállítás február végétől több macedón városban is bemutatásra kerül.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page